Dutch Valley beleeft onvergetelijke tweede editie
Volgend jaar moeten het er maar 50.000 worden, hoopt de organisatie.
Dutch Valley. Een bijna bizar omvangrijk festival op het terrein van Dance Valley in Spaarnwoude. Te omschrijven als ‘alles wat qua genres aan Nederlandse pop- en feestmuziek te bieden is op één dag’. Op tal van podia en waarbij weinig artiesten ontbreken. Dus van hardrock tot smartlap, van après ski tot hiphop en van ‘foute house’ uit de jaren negentig tot nederpopkrakers als Nick & Simon en Bløf.
Waar de eerste editie gepaard ging met fikse buien, daar was de tweede versie zaterdag zonovergoten. En zo kwamen 35.000 muziekliefhebbers en feestgangers, hoewel ook op het laatste moment via vakantieveiling.nl, naar het Noordhollandse recreatiegebied. Met rode hoeden van een biermerk, met oranje shirtjes, uitgedost of in spijkerbroek en shirtje. De doorsnede van de Nederlandse samenleving komt op Dutch Valley. Simpelweg omdat een werkelijk complete doorsnede van de Nederlandse muziek te vinden is. Houd je niet van het rock ‘n roll, dan vergaap je je aan oude hits van Nederlandstalige bands waarvan je dacht dat het vergane glorie was. Houd je niet van een groot feest met après ski-gehos, dan ga je naar kwaliteitsoptredens die je wel te pruimen vindt. Het kan allemaal. Niemand hoeft zich te schamen, er is altijd wel wat dat je leuk vindt.
Dat is nou net wat de organisatoren Volendam Music, Lukassen en UDC beogen. “We willen hier alles wat Nederland op muziekgebied rijk is samenbrengen”, zegt Aloys Buys namens eerstgenoemde organisatie, bekend van onder meer Jan Smit, 3JS en Nick & Simon. Met de 35.000 bezoekers is Buys bijzonder tevreden. “Maar volgend jaar willen we naar 50.000. Dat is hier mogelijk.”
Dat er 125 acts te zien en te horen zijn op één dag en het publiek het merendeel dus niet ziet, noemt hij een keuze waaraan wordt vastgehouden. “Als je op Pinkpop of Lowlands bent, mis je ook een hoop. We willen dat het publiek kan kiezen. Ik wil alle acts heus achter elkaar laten optreden, maar dan duurt het een week. Wil jij dat? Haha.” Te klagen hebben Buys en collega’s niet. Bijna elke Hollandse artiest wil naar Dutch Valley komen. Gerard Joling vliegt rustig vanaf Curacao ‘s morgens naar Schiphol om op de main stage te komen spelen. Chef’Special komt haast rechtstreeks vanaf Sziget in Hongarije naar de rockstage op eigen bodem. Als er drie gewenste namen tijdens de eerste twee Dutch Valley-edities nog niet aan bod zijn gekomen, dan noemt Buys Marco Borsato, Guus Meeuwis en Anouk.
Metro zag van de 125 optredens er in vijf uur twaalf, langer of korter. Chef’Special, zoals gezegd net terug uit Hongarije. LUV, dat met het allerlaatste optreden na een jaar of 35 voor een tranendal zorgt, vooral bij het trio zelf. Krystl, met perfecte popliedjes in het middagzonnetje. De Kast, waarbij oude tijden herleven, maar Syb van der Ploeg ook een nieuwe Friestalige cd aankondigt. De (zaterdag geweldige) Band Zonder Banaan, dat schaamteloos pretrock brengt over jazzballet is vet. Het Goede Doel, dat net zo schaamteloos de menigte laat zwaaien op ‘Vriendschap’ en ‘België’. De Jeugd van Tegenwoordig, dat een volle ‘bak’ trekt op de vallei voor de main stage en een puik optreden verzorgt (“Zijn er nog mensen die geil zijn? Dat is namelijk het begin van alle leven”). Après ski-koning Starkoo die een tent zover krijgt ‘Seven Nation Army’ van The White Stripes van een nieuwe tekst te voorzien. Ali B die, onder meer met vriend Brace, het succesvolle tv-concept Ali B Op Volle Toeren brengt. The Opposites die met een fabelachtig optreden het publiek schouder aan schouder van links naar rechts en omgekeerd laat springen. The Deaf, de tweede band naast Di-Rect van zanger/gitarist Spike van Zoest, die laat zien wat rock ‘n roll écht is. En tot slot Nick & Simon die zorgen voor een volksfeest waarbij het lijkt alsof elke bezoeker van Dutch Valley naar hun optreden is gezogen.
De artiesten boeken van Dutch Valley? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.